сряда, 29 април 2009 г.

Президентът на Rotary International Донг Кърн Лий посети България- Дистрикт 2482

На 28.04.2009 г. /вторник/, Президентът на Rotary International Донг Кърн Лий и неговата съпруга Янг посетиха България за среща с ротарианците, ротаракторите и интеракторите на Дистрикт 2482. Тържествената сесия по случай гостуването му- “Децата на България и Ротари” се проведе в конгресната зала на хотел “Кемпински”- София. Лекции изнесоха г-жа Ширин Местан-председател на “Държавната агенция за закрила на детето”, д-р Иван Костов-изпълнителен директор на болница “Шейново”,г-н А. Кисяков- секретар на “Комисията по безопасност на движението” при Министерския съвет и г-н Румен Михайлов- Дистрикт преподавател.

В чест на Президента се състоя гала вечеря, по време на която г-н Лий връчи чартърните листове на на Ротари клубовете – РК Гоце Делчев, РК Мездра, РК Ихтиман и РК Ботевград приети в Ротари Интернационал през 2008-2009 година, чартърните листове на Ротаракт клуб София Интернационал и Интеракт клубовете: ИАК София Интернационал, ИАК Панагюрище, ИАК Пирдоп, ИАК Габрово приети в Ротари Интернационал през 2008-2009 година, както и грамоти, медали и значки на отличените със званието “Paul Harris Fellow” ротарианци от Д 2482 с вноски във Фондация Ротари през 2008-2009 година


Нека всички заедно да превърнем мечтите в реалност!

неделя, 26 април 2009 г.

Политическият “вампор” на Яне Янев или колко струва примера на еднодневката

Само за няколко месеца, невзрачният доскоро политик Яне Янев се превърна като с магическа пръчица в четвъртият по доверие лидер на политическа партия, нареждайки се на почетното място след имена като Бойко Борисов, Георги Първанов и Сергей Станишев. Така поне показват изследванията на МБМД, а към момента аз нямам основания да се съмнявам в тяхната достоверност. Но как изобщо е възможно това и как старият мушморок Яне Янев си осигури място сред политическия ни елит?

Дори и за страничните, неподмамени от политиката наблюдатели е ясно, че новоизпеченият политик буквално осъмна на гребена на вълната. Всичко стана рязко и неочаквано, но не беше лишено от своите основания и предпоставки. За да стигне дотук, г-н Янев преживя значителна метаморфоза и от кърджалия се превърна в хайдутин, ако разбирате какво искам да кажа. Той предприе сериозна кампания по тунинговане на публичния си фасон като заряза старото си и опърпано политическо сетре, прекръсти се и “Боже, помози!” започна да плува вампор в тихите води на консерваторите, привлече към своята игра няколко добре познати ни парламентарни лисунгери, които надушиха далаверата и започна да вади от ръкави, джобове и изобщо откъдето свари, по фокуснически маниер, “секретна” информация, с която да “бори” корупцията и да “защитава” националната сигурност на нашата измъчена татковина. Боже, докъде я докарахме, щом Яне Янев е последният стожер и съвест на българската държавност?! Вай, вай, вай...:)

Някои казват, че той получава “знанието” си направо от ДАНС, други твърдят, че неговото посвещаване е дело на чуждестранни разузнавателни служби, поставили си за цел да оказват влияние на вътрешните процеси в страната. Че е налице нерегламентиран теч на строго охранявана информация е ясно като бяла мечка в полярна нощ, но дори и да контактуваше директно с вездесъщите извънземни, не това хваща окото в неговия казус.

По-важен за нас като избиратели и за останалите политици е въпросът как Яне Янев постигна своите 15 минути слава.

Ето ги според мен основните опорни точки на неговия успех:

1. Притежание на “ценна” информация, с която другите “не разполагат”
2. Търсене на актуалността и злободневността
3. Активно медийно артикулиране
4. Демонстрация на увереност и решителност

Като прибавим към тях пълната липса на политическо послание и култура, на принципи, на управленска визия и намерения за мениджиране на належащите държавнически процеси, веднага ни става ясно, че в своите предизборни напъни г-н Янев е заложил единствено и само на ПР техники. Този извод се засилва още повече и от факта, че до този момент в своята скромна политическа биография той не извършил нито едно значимо дело.

Относно контекста, в който се формира и разгръща публичния образ на Яне Янев, следва да отбележим, че той се характеризира с тоталното износване на старите форми на правене на политика- даване на обещания за по-светло бъдеще, лансиране на управленски платформи, себеутвърждаване, чрез дискредитиране на противника, преследване на значими национални цели и т.н. Но за разлика от много други партии и политици той е осъзнал, че тази почва е блатиста и заложи на нещо много по-ефективно и безотказно- на атавистичния страх на българите от радикалните пориви на исляма и на антикорупционната реторика. Но тъй като и тези две форми вече също се експлоатират като златна мина в Аляска, към думите, на които вече никой избирател не хваща вяра, Яне добави и малко “дела” - участие в махленска свада в ефира на “Сеизмограф” с кмета на Рибново, щедро предоставена на медиите “секретна” информация около разследването на сгафилата шефка на НАП, а преди броени дни “засрами” незнаещото МВР с точни данни за похитителите, вгорчаващи живота на богатите българи. Но с това “делата” на Янев се изчерпват и всичко свършва дотук.

Това е г-н Янев от А до Я. Той повече просто не може. Може и да влезе в парламента, но какво от това? И Атака бях там- и какво от това???? Яне Янев не е поборник за национално добруване, а политически еквилибрист, възползващ се от тласъка, който му дават заинтересовани кръгове.

Всъщност Яне Янев е едновременно и добър и лош пример за нашите политици, ПР спецове, че дори и избиратели.

Добър пример е, защото ясно показва как прилагането на активна и подходяща ПР стратегия работи и резултатите не закъсняват. Аз с голямо удоволствие например наблюдавах как всеки нов ПР ход на претендентите за американската корона моменталически предизвикваше реакцията на аудиторията и това водеше до изразителни промени в техните рейтинги. Там наистина ПР-ът е вездесъщ и печели или губи избори, умножава пачките с гущери или води до фалити. Не е случаен също така и фактът, че във всяка една голяма и уважаваща себе си американска компания един от вицепрезидентите отговаря за Public Relations. Но ето как, моля ви се, България отвръща на удара- с Евгени Минчев и амбициозни манекенки :))

Но Яне е и лош пример, който показва как ПР-ът също и изкушава да се хлъзгаш по наклонената плоскост с минимално съпротивление и вместо в политик да се превърнеш в професионален вербален илюзионист. А той, провалът, никога на закъснява. Знакови примери от нашия политически живот дал Господ.

Рано или късно Яне ще си отиде, защото той е акциденция в субстанцията на обществения ни живот. Но ние трябва да се учим от всичко, защото това е пътя на диалектиката на социалните ни взаимоотношения. А ПР-ът играе изключително важна роля в тях.


Автор: Бойко Христов

понеделник, 13 април 2009 г.

Днес Малкият Принц на мама и тати става на цели 5 годинки






Днес Малкият Принц на мама и тати става на цели 5 годинки!!!!! Той ще стане по-умен, по-хубав и по-силен от тати!!! Малко мое лъвче, ти си всичко за нас!





Когато Сашко се роди, на небето имаше огромна и много красива дъга.

вторник, 7 април 2009 г.

Така изглежда идеалният PR мъдрец



Така изглежда, според мен, идеалният PR мъдрец. Той е гранично същество...


Бойко Христов