понеделник, 12 май 2008 г.

ПР-ите - ортаци на адвокатите

Уважаеми кандидат-подсъдими,

Време е в масовото съзнание да навлезе и да се утвърди представата за една нова ниша на пр-ите в социалните взаимоотношения. Тази на адвокат по комуникациите.

Обръщам се първо към вас, защото, сигурен съм- вие ще ме разберете най-добре.

Адвокат по комуникациите.
„Ами, че то пр-ите винаги са били такива”- ще ме контрират със задоволство някои. Е, да, но аз като стар букво/из/ед говоря буквално и имам предвид тяхната директна намеса в „свещения” правораздавателен процес.

„Сакън”- ще викнат други- „Той е обективен, свещен и гарантиран от Конституцията. В него няма място за хора, като пр-ите, които за пари са готови да извъртят всичко”.

Има и още как. Първо, защото той не е обективен, нито пък свещен и второ, защото докато свят светува под маската на неговата „обективност” и „свещеност” ще се разиграват всевъзможни машинации. Кои явни до наглост, кои на четири очи и пет уши, но все пак машинации...

Я, да ви попитам, вие вярвате ли в обективността и свещеността на правораздавателния процес „По света и у нас”? Мълчите, а?


Уважаеми кандидат-подсъдими,

Ето какво предложение отправям към всички вас, мои уважавани бъдещи клиенти:
Когато дългата и леко закривена ръка на закона надвисне над нищо неподозиращата ви и, разбира се, невинна глава, трябва да направите две неща- да се огледате за добър адвокат, но не пропускайте и мен-печения пр.

Тази препоръка се отнася за вас толкава повече, колкото по-известна личност сте и колкото по-голям е обществения интерес към делото, по което сте подсъдим.

Досега повечето ви „колеги” слушат единствено адвокатите си, относно своите вербални словоизлияния пред разследващите и пред медиите. И затова, всъщност, в болшинството от случаите ставаме свидетели именно на словоизлияния, а не на добре конструирана и пресметната публична защита.

От днес нататък, обаче, под вещото кукловодство на тандема от адвокат и ПР, невинността на обвиняемия ще звучи много по-достоверно както пред съдиите и прокуратурата, така и пред широката общественост.

Не забравяйте, че и служителите на Темида са хора и се влияят от тезите в публичното пространство.

А, ако в българското правораздаване някой ден, дай боже, се привнесе състава от съдебни заседатели /както го знаем от американските филми/, тогава ползата от ПР-а ще стане просто неизмерима.

В други случаи, уважаеми, вие ще се сблъскате с едни много любезни, разбрани и услужливи съдии, които по някаква си тяхна многозначителна причина ;)) искат да ви помилват, независимо от степента на прегрешението ви. Помислете и за тях- все пак ще им трябва някакво оправдание пред вечно подозрителното общество за грубото потъпкване на фактите и законите, което се готвят да осъществят, водени от спонтанния лъч на алтруизъм, който сте успели да разпалите у тях по незнаен начин. ;)) И пак ще опрете до мен.

Скъпи и многоуважавани мои бъдещи клиенти, помислете добре върху това, което ви прошепнах на ухо. То може да ви спести години натрупвания на мазоли от търкане на затворническите нарове.

Епилог
И ще дойде ден, когато американският полицай, този супермен от филмите, ще казва на току-що хванатите от него пиленца- “Имате право да мълчите без присъствието на Вашия адвокат и пр”/бел. авт. не прочие, а ПР/.

А, аз пък вече доволно потривам ръце от бъдещата фирма с жена ми, която е юрист. ;))))Бойко Христов

Няма коментари: