понеделник, 30 март 2009 г.

ХРИСТО, но не Стоичков


Преди няколко дни имах възможността да почувствам вече позабравеното усещане от приятния бриз на задоволеното ми национално его. По една от моите любими телевизии, Explorer, наблюдавах опита на британската армия да се възкачи на Покрива на света. Правеха го за втори път в историята на британската корона, по “Жестокия път”...и никак, ама никак не бяха уверени, че ще успеят.

Единственият чуждестранен алпинист, който споменаха и показаха във филма, във връзка с подчиняването на “Жестокия път”, беше Христо...но не Стоичков, а един друг много по-стойностен Христо.

Христо Проданов. В този миг на своеобразен международен поклон бях невероятно PROUD...Какъв по-стойностен ПР за мъничката ни и подритвана страна?

Кажете и вие нещо за него, бе, българи!!! Стига с тоя VIP Brother! Само след 20-ина дни ще имате възможността да се гордеете с 25 годишнината от българското покоряване на Еверест. Ама, ядец, колцина ще са тези, които ще си спомнят за това наистина голям дело??? Май пак ще трябва да чакам някоя чуждоземна филмова продукция да ми даде редкия шанс да се почувствам горд с този или онзи голям българин...

Във времената на дълбокия социализъм по едно време и аз бях “Алпинист на НРБ” )). Клуб “Планинец”. Легендарен клуб. Още си спомням за Николай Петков, Валери Паунов, Кирил Тафраджийски-Тафрата... все печени момчета, със силни характери и широка душа.

Вярно, реката на живота ме повлече по друго течение, но още, когато гледам такива филми, настръхвам целия.

Ето малко повече за Христо:
“Христо Проданов е български алпинист, полярен изследовател и планинар. Роден е на 24 февруари 1943 г. в гр. Карлово. Той е първият българин, стъпил на 8-хилядник - Лхоце (8516 м) през 1981 г, първият българин изкачил връх Еверест през 1984 и загинал при спускането от върха на 22 април. Той е тринадесетият човек в света, успял да достигне до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още „Жестокият път“, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за този маршрут. Освен това е първият човек, изкачил Еверест още през април (твърде рано за обичайните атаки на върха) и четвъртият човек, изкачил се сам.

По едни от неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на около 8700 метра надморска височина.
Удостоен е посмъртно със званието „Герой на Народна република България“.”


Бойко Христов

Няма коментари: