четвъртък, 5 юни 2008 г.

Барак Обама – скритият коз на републикан-ците

Републиканците в Америка вече могат да си отдъхнат. Надвисналата ги опасност да се простят с президентс-
кото кресло при следващи-
те избори се отдалечава от хоризонта с бързите криле на лястовица. Техният скрит коз, който ги върна неочаквано в голямата игра, се казва Барак Обама.

снимка: mediapool.bg

Казвам неочаквано, защото след „мъдрото” началничество на Буш, който успя да оплеска всичко, до което се докосна, републиканците можеха да сънуват повторен мандат на техен избраник само през крив мексикански макарон.


Нещата, обаче, се обърнаха...
.
С номинирането на Барак Обама за кандидат-президент, демократите наистина показаха на света защо са демократи - да избереш чернокож за лице на страната си /която между другото е родина и на ку клукс клан (ККК)/ изисква да си модерно мислещ, цивилизован, образован и напредничав субект. Демонстрирайки своя демократичен възглед за бъдещето на Америка и пилеейки напразни усилия във вътрешния остър дебат жена или чернокож трябва да управлява кормилото на американския флагман, демократите, обаче, допуснаха стратегическа грешка, която може да им коства почти сигурната иначе изборна победа.
.
За какво става въпрос?

Според щатските социолози за Обама са гласували чернокожите, по-младите и образованите и хората с по-високи доходи. За Хилъри пък своята подкрепа са дали испаносите, по-възрастните и белите избиратели от работническата класа. С други думи, като оставим настрана етническия вот, за г-жа Клинтън са гласували, нека да ги наречем условно, по-консервативната и по-назадничава част от демократическия електорат“. Това са хора, които в по-голяма степен носят предразсъдъците от миналото на американското общество, част от която са и проявите на расизъм и нетолерантност към цветнокожите. Те стоят по-близко до парадигмата на консервативна Америка и затова и по- близо до републиканската идея. Каквото и да си говорим Америка все още не е преодоляла расизма- това е видно във всичките проявления на щатския обществен живот.

Независимо, че сега се правят опити да се обедини разцепения като Титаник демократичен вот чрез похвалите, които Обама изсипа срещу своя бивш враг и чрез спряганата идея за кандидат-президентски тандем между тях двамата, сигурно е, че част от избирателите на Хилъри ще предпочетат да гласуват за по-консервативния Джон Маккейн или най-малкото ще се откажат от гласуване. А това работи само и единствено за възкръсналите като птицата феникс републиканци.

Демократите са разединени, докато републиканците демонстрираха по-голямо единство и като електорат и като партийно поведение. В техните редици бързо-бързо отпаднаха конкурентите на Маккейн още в мига, когато стана ясно кой има най-големи шансове за успех. Битката при демократите, обаче, произведе дълбока вирусна инфекция в техния микроклимат и това неминуемо ще се отрази по време на генералното шоу.

Не е за подценяване и факта, че ожесточената битка между Клинтън и Обама доведе в голяма степен до тяхното принизяване в очите на електората, образно казано, защото успяха в някаква степен взаимно да се „омаскарят”. Джон Маккейн пък няма този проблем и се радва на значителен комфорт, поне що се отнася до това.

Докато всички тръпнат в очакване дали Хилъри Клинтън все пак ще се откаже от предизборното „клане” ние можем да кажем със сигурност едно- ако демократите заложат на Обама, Америка най-вероятно ще има отново президент републиканец.

И това ще се случи, освен ако Маккейн не допусне драстични грешки в своята кампания по време на президентските избори. Както, впрочем, направи самата Хилъри, която в началото на предварителните избори беше ясно очертания фаворит, но впоследствие, заради груби грешки в своята кампания се удави в дълбоките води на демократическия електорат.

Сега на дневен ред стои въпроса дали демократите ще осъзнаят, че ако искат да имат свой президент през следващите години би следвало да пренебергнат резултатите от първичните избори и да жертват сенатора от Илинойс в името на крайната победа.

.

Бойко Христов

3 коментара:

Анонимен каза...

Добър анализ. Споделям много от написаното, но все пак мисля, че Хилъри Клинтън щеше да бъде по-слабият кандидат за президент. В Обама има много по-голям потенциал и като личност икато основно послание: "Промяна!"

Бойко Христов каза...

Благодаря за оценката! ;) Аз също смятам, че Обама е най-доброто, на което Америка може да се надява на предстоящите избори.

Въпросът, обаче, според мен, е не кой е по-добрият и с по-голям потенциал, а кой има по-големите шансове да стане президент и да се пребори с републиканската кандидатура, защото мисля си, че има широк консенсус по темата, че Щатите наистина имат нужда най-сетне малко да си починат от републиканската идея.

В тази връзка, според мен, демократите трябваше да подкрепят не по-добрата кандидатура, а по-конкурентноспособната - тази, която ще се впише без особени усилия в контекста на настоящата моментна снимка на американското общество. А то е все още силно консервативно и не е дорасло да допусне чернокож на върха на своята пирамида. По друг начин, обаче, стои въпросът с жените там.

Някой ден Америка ще има чернокож президент, някой ден, но все още е твърде рано, според мен.

Анонимен каза...

Избирателите в САЩ нямат печеливш ход в избора си между Обама и Маккейн. Ако изберат Обама, той едва ли ще завърши мандата. По-скоро ще последва съдбата на Кенеди. Не е ясно и каква политика ще провежда с тия симпатии към черния ислям. Ако изберат Маккейн-във вътрешен план ще продължи източването на държавния бюджет във фирми близки до републиканците (като Халибъртън) и САЩ все повече ще затъват в дългове докато настъпи Видов ден. Във международен план ще настъпи нова студена война.