вторник, 6 януари 2009 г.

Спреният газ за България-PR сценарий на КГБ?

Днес в 3:30 ч. са били прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към България, Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Минис- терството на икономиката и енергетиката.
.
Към тази топ новина бих искал да направя следните бележки:
.
На пръв поглед нито Русия, нито Украйна имат полза от спирането на синьото гориво за Европа. Русия-защото тази криза ще превърне в категорична решимостта на Стария континент да търси сериозна енергийна алтернатива на бившия СССР, както от гледна точка на доставчици, така и по отношение на употребата на алтернативни видове енергия. По този начин би спечелила единствено позицията на Америка, която е основният лобист за енергийна еманципация на ЕС.
.
Украйна също няма видима изгода от този конфликт, защото ако се окаже, че тя е причината за него, това сериозно ще я отдалечи от така желаното партньорство с ЕС и НАТО, които са единствената й разумна алтернатива, ако не иска да попадне отново в руска орбита.
.
Въпреки това обаче никой сериозен анализатор не би повярвал в хипотезата, че създадената криза е просто безогледна ескалация на „братското” дърляне между двете страни. Сценарий има, по-важният въпрос е какъв е той!
.
Русия отново е в голямата геополитическа игра. А тя е геополитическа именно, защото става въпрос не само за политика, но и географско местоположение, природни ресурси, икономика и т.н. Че мегадържавата иска да свири първа цигулка на европейския газов пазар, е повече от ясно. Недвусмислени знаци за това са нарастващата капитализация на „Газпром”, анонсът на неговия мениджмънт за нарастване на добивите на синьо гориво, заявлението на Путин, че ерата на евтиния газ е вече минало, създаването на „газовия ОПЕК” и т.н. и т.н. От другата страна стои Америка, която непрекъснато дърпа плахата Европа, към откъсване от руската енергийна зависимост. Тук отварям скоба, за да почертая, че енергийните боричкания, не са нищо друго всъщност, освен продължението на Студената война, но с други средства.
.
Скорошните сериозни драми със строителството на петролопровода Бургас-Александруполис показаха на Сибирската мечка, че демокрацията само пречи за реализирането на нейните трансевропейски енергийни проекти. /Спомнете си само яростната съпротива на местната общественост в Бургас, относно построяването на петролопровода/.
.
Ето защо, прилагането на малко сила и изнудване, ще има каталитичен ПР ефект за ускорената реализация на обходните енергийни пътища, заобикалящи „лошата Украйна”. А Европа ще клекне, защото към момента не притежава сериозна алтернатива.
.
И така един ден, например, съвсем "случайно" Южен поток ще изпревари Набуко и понеже природен газ има само за една тръба /а ако има за повече, пак ще има само за една!/ газовият монопол на Русия ще стане реалност, защото това, което прави в момента славянската държава е, че просто събира пръстите си в юмрук.
.
В момента две от мега силите на световния енергиен пазар - Русия и Иран са си подали братски ръце и извиват кокълчетата на цивилизования свят с газовата гилотина... и бързат да продават колкото се може по-ускорено своите енергийни ресурси, защото светът необратимо е поел по пътя на „енергията на бъдещето”, каквато и да е тя. А това означава в един не чак толкова дългосрочен план, намаляване на продажбите на природен газ и петрол и драматичен спад в техните цени. Сега е момента да се продава и Русия е решена да го прави, къде доброволно, къде насила.


Бойко Христов

Няма коментари: