четвъртък, 20 май 2010 г.

Супергросмайсторът Веселин Топалов е тренирал със суперкомпютъра на IBM Blue Gene/P за мача си с Ананд

Ексклузивно интервю на гм Веселин Топалов
.
1. Гросмайстор Топалов, независимо от крайния резултат, в мача между вас и Ананд се наблюдаваше една ваша доминация в дебютната фаза на играта с белите фигури. На какво се дължи този факт?
-По време на подготовката ми за този мач, аз и мениджърът ми Силвио Данаилов решихме да подходим по-нестантандартно и да потърсим допълнителни ресурси за увеличаване на моето преимущество над опонента. Оказа се, че такива има-с удоволствие разбрахме, че България е инсталиран и работи един от най-мощните суперкомпютри в света - Blue Gene/P на IBM. И тъй като компютрите и шахматния софтуер са задължителен елемент от подготовката на съвременните гросмайстори, решихме да използваме огромната изчислителна мощ на тази машина. Blue Gene/P разполага с 8 192 процесора - можете да си представите за какви възможности става дума.
.
Проблем се оказа фактът, че в момента по света няма шахматен софтуер, чийто програмен код да е написан за работа с такава многопроцесорна платформа. Ние със Силвио обаче не се отказахме и той успя да събере международен екип от водещи специалисти, които създадоха проект за шахматна програма, която да може да използва изчислителната мощ на този изключителен суперкомпютър. И тук е момента да изкажа своите големи благодарности на генералния директор на IBM България г-н Александър Раков и IT архитекта на компанията г-н Йовко Ламбрев затова, че ни осигуриха достъп до ресурсите на Blue Gene/P и положиха огромни усилия тази наша идея да се превърне в реалност. Искам да благодаря и на министър-председателя г-н Бойко Борисов, който ни разреши достъпа до суперкомпютъра, който както знаете е държавна собственост.
.
Така в крайна сметка, независимо, че загубих мача, аз успях да постигна една дебютна доминация над Ананд във всички партии, в които играх с белите фигури. Това преимущество си пролича особено добре в първата партия, в която победих бързо и с решаващо преимущество.

Какво следва оттук нататък за Веселин Топалов?
-Кратка почивка и пак шах. В най-близките ми планове, обаче, влиза провеждането на една инициатива за повишаване на интереса у младите хора към високите технологии и изкуствения интелект, която ще се проведе под моя патронаж и в сътрудничество с IBM България. Правя го, защото от непосредствения си опит знам, колко важни са и ще бъдат компютрите и високите технологии за нашето бъдеще и за професионалното развитие на младите хора.
.
Буквално след няколко дни ще обявим конкурс за есе сред гимназистите от столичните училища по актуална тема от областта на високите технологии. От 5-те най-добре изявили се ученици ще бъде сформиран представителен отбор, който на 10 юни ще изиграе мини турнир по шах /три партии/ срещу суперкомпютъра Blue Gene/P. След края на всяка от партиите аз ще коментирам ще хода на играта и ще дам съвети на младите играчи. От своя страна IBM ще организира „седмица на отворените врати” за финалистите и ще ги срещне със своите водещи специалисти, за да ги запознаят с необятния свят на високите технологии.
.
Ако всичко върви, както сме го намислили, инициативата ще стане ежегодна.
.
.
Източник:Българска федерация по шахмат, IBM България, No Limits Group Ltd. - Ultimate PR& Advertisement

Няма коментари: