петък, 18 януари 2008 г.

IN MEMORIAM:Почина бившият световен шампион по шахмат Боби Фишер

Световноизвестният американ-ски шахматист Боби Фишер, известен както с гениалната си шахматна игра, така и с ексцен-тричното си и нестандартно поведение, почина на 64-годишна възраст в болница в столицата на Исландия Рейкявик. Там той живееше от дълго време, след като получи и исландско гражданство.
.
Американецът стана известен с това, че детронира руснаците от върха на шахмата с брилятна игра и с партии, влезли в теорията на шахмата.
.
Фишер е роден в Чикаго, но израства в Бруклин. Големите си победи в световния шахмат прави още на 15-годишна възраст. През 1972 година побеждава Борис Спаски и става световен шахматен лидер за три години, когато загубва от Анатолий Карпов.
.
Заради поведение в разрез с официалната политика на САЩ през 70-те години и ексцентрични претенции за участието му в турнири, Фишер има неприятности с американските власти, включително и арест в чужбина по искане на САЩ. Той напуска родната си страна и се заселва в Рейкявик.
.
Животът му продължава встрани от големия шах и е белязан от странното му поведение, съпътствало го през всичките години на слава и забрава.
.
Mediapool

Няма коментари: