неделя, 29 май 2011 г.

София победи на шах Белград с 51.5 на 48.5 точки в първия по рода са приятелски мега турнир „Мач на 100 дъски”

София победи на шах Белград с 51.5 на 48.5 точки в първия по рода си приятелски мега турнир „Мач на 100 дъски”. Турнирът се проведе вчера, 28.05.2011 г. в Банкя, хотел „Банкя Палас”, и беше официално открит от кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова с динамичния ход 1.е2-е4.

В турнира участие взеха политици, бизнесмени, известни личности, журналисти и шахматисти от София и Белград. В Банкя пристигнаха заместник кметът на Белград Деян Васович, членът на градския съвет Желко Ожегович, депутатът Павел Марчок и още много представители на сръбския елит. За да отразят събитието дойдоха и много сръбски медии като национална телевизия РТС, най-популярната белградска телевизия „Студио Б” и сръбската информационна агенция „Танюг”.


В турнира взеха участие и представителите на мъжкия и женския национален отбор на западната ни съседка. От българска страна се отличаваха имената на европейския вице-шампион и бивш световен шампион гм Антоанета Стефанова, гм Кирил Георгиев, гм Маргарита Войски и др. За колорита на турнира допринесе и срещата между духовници – отец Стоян Бербатов и Миодраг Сивачки.




Всички участници в мача изиграха по една партия срещу своите опоненти при контрола от 25 минути + 10 секунди за всеки ход.

„Мач на 100 дъски” се организира от Европейския шахматен съюз, чийто президент е един от най-известните шахматни мениджъри в света Силвио Данаилов. Идеята е в инициативата да се включат последователно и много други европейски столици.


Вице-президентът на Българската федерация по шахмат проф. Николай Недков приветства участиците в приятелския мач с поздравителен адрес от министър-председателя на България, г-н Бойко Борисов.


Източник: No Limits Group Ltd. -Ultimate PR&Advertisement